Kerkuilen op Terschelling
Bijna was de kerkuil verdwenen uit Nederland en nog steeds fluctueren de aantallen enorm. Gebrek aan toegankelijke schuurtjes in het steeds meer opgeruimde landschap en verkeer spelen de kerkuil parten. Nu ik laatst weer deze schitterende schim in de nacht tegen kwam, dit keer in het Koreabos, bracht dat me weer aan het denken. Waar broeden ze op Terschelling? En kunnen we hier niet meer doen voor deze schitterende vogel? Dit mede geïnspireerd door mijn contact en werk met de kerkuilen werkgroep op Texel waar ze door middel van het ophangen van nestkasten weer 70 broedparen hebben! Ook daar waren ze zo goed als verdwenen.
De kerkuil zou mijns inzien ook op Terschelling weer een steuntje in de rug verdienen. Ze eten voornamelijk muizen (98% van hun dieet). En aangezien er geen beschermde waterspitsmuizen en/of Noordse woelmuizen op Terschelling zijn past deze schitterende vogel prachtig binnen ons landschap. Wel moet duidelijk worden of er voldoende aanbod aan muizen is. Bij schaarste kunnen kerkuilen overschakelen op bijvoorbeeld boerenzwaluwen. Ik ga de komende tijd met de kerkuilen werkgroep en kenners op o.a Ameland en Texel in gesprek.
Dus doen jullie mee!? Heb je een schuur waar een kerkuilen kast geplaatst kan worden? Of een erf waar een kast geplaatst kan worden? Wil je mee helpen met het timmeren en ophangen van kasten? Heb je toevallig kerkuilen braakballen? Mail me: daan@elskenecologie.nl