Tweekleurige vleermuis, een nieuwe zoogdiersoort voor Terschelling

Van tweekleurige vleermuis is bekend dat hij in september/oktober langs grote waterenpartijen in Nederland wordt gehoord. Of dat ook voor de waddeneilanden het geval was was mij niet bekend. Er waren in ieder geval voor Terschelling geen gevalideerde waarnemingen. Dus beproefde ik mijn geluk en begon met opnemen. Na veel opnamen van laatvliegers, op Terschelling ogenschijnlijk algemener dan gewone dwergvleermuis, eindelijk een ‘verdachte opname. Mooie Qcf-signalen tussen de 22 en 25 kHz.
Na analyse van de de ‘Frequentie at Max Energy’ (FME) tegen Bandbreedte in het schatter-diagram van Barataud. En de polsduur tegen de eindfrequentie in een andere diagram begon het beeld te ontstaan dat dit toch heel erg ging lijken op een Tweekleurige vleermuis. Er bleef, hoewel tweekleurige gezien delegatie op de wadden logischer lijkt, overlap met bosvleermuis. Echter vele van de pulsen zijn rond de 20ms lang, uitzonderlijk voor bosvleermuis. Ook de feeding-buzz, bestaande uit drie gegroepeerde pulsen zijn karakteristiek voor Tweekleurige vleermuis.
De opname van 15 september is ingediend en inmiddels gevalideerd en daarmee de eerste gevalideerde tweekleurige vleermuis van Terschelling. Zo is het eiland weer een soort rijker.
Elsken Ecologie heeft nogsteeds recorders uitstaan en is nog bezig met verdere analysen van opmerkelijke vleermuis geluiden. We hopen daarover hier snel meer te vertellen!